Skraplotter

Att skrapa skraplotter är en oerhört populär aktivitet bland folk. Det är dessutom väldigt vanligt som present på födelsedagar, namnsdagar och vid andra firanden. Skraplotter är på många sätt den perfekta presenten, eftersom det är lätt att komma på och billigt att köpa, men samtidigt en fin gest. Det kan nämligen ge oanade utfall för den som tar emot gåvan. Dessutom behöver man inte vänta på någon dragning, utan kan själva välja tillfälle när du vill kontrollera vinsten. Här ska vi gå igenom några av de vanligaste formerna av skraplotter och hur de fungerar.

Om skraplotter

Skraplotter finns i massvis med olika upplagor. Det är en typ av lottsedel med ett döljande skikt. Skiktet ska sedan skrapas bort med till exempel nageln eller ett mynt. Efter att du gjort det kan du direkt kontrollera om du vunnit på lotten. Det finns en särskild kontrollruta, som bara får skrapas av de som kontrollerar lotten. Skrapar du den själv blir eventuella vinster ogiltiga. Ofta handlar det om att få in tre likadana symboler, som brukar bestå av den vinstsumman du i sådana fall vinner. Ursprunget till idén kan härledas till USA där ett företag på 1970-talet lyckades skapa en datorgenererad skraplott, utifrån ett gediget forskningsarbete. Den stora fördelen var just möjligheten att kontrollera resultatet omedelbart, vilket var helt nytt vid den här tidpunkten. Fenomenet spreds sedan över landet och sedan vidare till andra länder.

Svenska skraplotter

I Sverige har staten monopol på hasardspel och står därför också för distributionen av skraplotter. Det görs då igenom det statliga spelbolaget Svenska Spel som erbjuder alla möjliga typer av spel i landet. Ett par privata bolag har dock fått tillåtelse att driva spel och även skraplotter, med motkravet att vinsterna ska gå till goda ändamål. Från Svenska Spel kommer bland annat Triss och Tia som är billiga lotter där du ska få tre likadana symboler. Produkterna har dock utvecklats med tiden och kommit att inkludera extra skraprutor, dubbellotter, extrachanser och multiplicering av vinsten. Förutom kontantvinster kan du även vinna en ny lott, eller TV-symbolen. Då får du chansen att vinna storkovan i direktsändning i TV4. Svenska Spel erbjudet även Skrapbingo, Skrappyramid, och Skraplabyrint. Då handlar det om lite andra vinstsätt där du till exempel ska ta dig igenom en bana. De tar lite längre tid att skrapa och det finns fler vinstsätt. Privata Folkspel distribuerar Sverigelotten där överskottet går till föreningslivet. Folkspel ligger även bakom Bingolottos julskrapskalender. Miljonlotteriet är en annan organisation som ägs av IOGT-NTO. Även de har olika skraplotter i sitt utbud.

Skraplotter online

Skraplotter har alltmer börjat etableras online. Många av de stora onlinecasinona har börjat inkludera skraplotter i sitt spelutbud, det finns också sajter som är mer fokuserade på skrapspel med enorma utbud av sådana. Med skraplotter online blir du inte lika bunden till lotterna som tillhandahålls av Svenska Spel, eftersom monopolet inte kan hindra onlinesajterna som är baserade i andra länder. Du kan dock även köpa Svenska Spels lotter online numer. När du köper en skraplott online skrapas den automatiskt via Flash eller Java för att ge den där spänningen. Förutsättningarna är generellt sett bättre för dig på onlinetjänsten. Återbetalningsprocenten är nämligen högre till spelarna, du kan även ta del av bonusar och erbjudanden.