Recension postkodslotteriet

Svenska postkodlotteriet är en oerhört populär spelform i Sverige. Det är ett av landets största lotteri och man erbjuder även bingospel och skraplotter. Det har funnits och drivits sedan 2005 av Novamedia Sverige AB. Novamedia Sverige är en del av den holländska Novamedia koncernen, som äger mängder av lotterier i främst Holland och Storbritannien. Man var även ägare till Bingolotto under en kortare period i början av 2000-talet. Postkodlotteriet finns även i Holland, Storbritannien och Tyskland. Några aktuella siffror visar att postkodlotteriet omsatte smått otroliga 3 523 miljoner kronor under 2015. 40 procent gick tillbaka till lottköparna i form av vinster. Att driva lotteriet kostade 29 procent av de sammanlagda intäkterna.

Svenska postkodföreningen

Det är svenska postkodföreningen som står för lotteritillståndet till postkodlotteriet. De är förmånstagare i form av välgörenhetsorganisationer, som Rädda Barnen, Barncancerfonden, Civil Rights Defenders och Världsnaturfonden, vilka äger postkodföreningen. Överskottet från lotteriet tilldelas följaktligen dessa organisationer. En oberoende styrelse på fem personer väljer in nya medlemmar som ägare. De beslutar även hur överskottet ska fördelas. Även stiftelserna Svenska Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Svenska Postkodstiftelsen och Svenska Postkodlotteriets Idrottsstiftelse fungerar som förmånstagare. Dessa tar dock inte del av pengarna själva, utan fördelar pengar till organisationer och projekt som av praktiska skäl inte kan bli förmånstagare.

Vinster

Svenska postkodlotteriet är en typ av prenumerationslotteri, där det kostar 160 kronor per månad att ha en lott. Din lott består dels av en postkod i form av ditt egen postnummer plus två bokstäver, dels av tre personliga slutsiffror. Fyra gånger i veckan (måndag-torsdag) vinner samtliga lottinnehavare i två olika postkoder 500 kronor per lott, samt övriga inom det postnumret 160 kronor per lott. Varje fredag delas sedan 100 000 kronor per lott ut till alla lottinnehavare i en specifik postkod. Dessutom delas en bil ut till en av dessa lottköpare. De som är inom samma postnummer vinner 500 kronor per lott. En av dessa vinner dock hela 1 miljon kronor vid tillfället. På lördagar vinner alla lottinnehavare i samma postkod ett presentkort hos Ving för 15 000 kronor. På söndagar delas diverse vinster ut till sammanlagt värde av 3 miljoner kronor.

En gång i månad är det dessutom jackpottdragning. Om jackpotten dras vinner en ensam vinnare hälften av jackpottsumman, den andra hälften delas mellan lottinnehavarna inom samma postkod. Varje gång som jackpotten inte dras, fylls den på med 7 miljoner kronor. Tre gånger årligen sker den så kallade grannyran. Då delar ett helt postnummerpå en enorm summa pengar, rekordet ligger på 172 miljoner kronor.