Bingons historia

Idag är bingo ett lättillgängligt spel som går att spela både i bingohallar och på nätet och antalet spelare växer hela tiden. Men spelet kan ursprungligen spåras ända tillbaka till ett lotteri spel som kallades 'Lo Giuoco del Lotto d'Italia'som spelades i Italien från och med år 1530.

Frankrike

Sent på 1770-talet så hade spelet tagit sig till Frankrike och en ung fransman hade ändrat det från den Italienska versionen. Han tryckte nummer på kort som bestod av tre horisontella kollumner och nio vertikala kolumner. Siffrorna som var tryckta på korten bestod av siffror mellan 1-10 på första raden, 11-20 på den andra och så vidare. Nummer drogs ur en säck och den första personen som fick en horisontell rad vann.

Amerika

År 1929 hade spelet nått Amerika och spelades allra först på en karneval i Atlanta, Georgia. Där en leksaksförsäljare från New York vid namn Edwin Lowe stötte på det. Spelet kallades Beano vid detta tillfälle och spelades genom att man drog små numrerade träskivor ur en säck. Om man hade det numret som drogs på sitt kort så markerade man det genom att lägga en torkad böna på det numret och när man hade fått en hel rad så skulle man ropa Beano, så vid det här laget är spelet nästan samma spel som vi spelar än idag.
 

Från Beano till Bingo

Lowe märkte att spelet var väldigt roligt och hur svårt det var att sluta spela, så när han kom tillbaka till New York så tillverkade han sitt eget Beano-spel för att spela med sina vänner. Alla älskade spelet omedelbart, en av hans vänner blev så uppspelt när hon fick en hel rad att hon sade fel och ropade Bingo istället för Beano och det var så spelet fick sitt namn. Lowe började sälja Bingospelkort därefter och det blev en omedelbar succé. De sålde två olika varianter, en med tolv kort för en dollar, och en med tjugofyra kort för två dollar.

Ett par månader efter att han började sälja bingo så blev Lowe kontaktad av en präst som ville använda sig av bingo för att samla in pengar till kyrkan. Problemet var att det blev allt för många vinnare eftersom att det bara fanns ett visst antal möjliga kombinationer. Lowe tog hjälp av en professor i matematik på Columbia University. Lowe bad professorn att tillverka 6000 kort med nummer som inte upprepade sig. Desto fler kort professorn redan hade tillverkat desto svårare blev det och mot slutet av tillverkningen så fick professorn hundra dollar för varje tillverkat kort, det sägs att professorn blev galen efter att han var klar med att tillverka korten. Det är så spelet har utvecklats till det Bingo vi känner till idag,