Bingo och hälsa

En stor fördel med att spela bingo är, tro det eller ej, att spelet faktiskt kan ha hälsofrämjande exempel. Speciellt för vissa grupper kan det ha oanade effekter och för dessa rekommenderas verkligen att börja spela bingo. Mycket handlar om att man aktiverar hjärnan och stimulerar vissa saker där. Men hur går det till i praktiken? Det ska vi försöka reda ut i den här texten. Så häng med här och läs varför bingo kan förbättra din hälsa.

Forskning på ämnet

Det finns två av varandra oberoende dokumenterade studier som klart och tydligt säger att bingospelande har hälsofrämjande effekter. Det två forskningsrapporterna har gjorts på University of Southampton i England och Rush University Medical Center i Chicago. Några av sakerna man kommit fram till är att en van bingospelare utvecklar ett bättre minne, ett kvickare mentalt minne och förbättrar sin förmåga att spara och inhämta ny information. Forskningen har även tagit fram starka bevis för att man kan minska sina riskerar att utveckla de neurologiska sjukdomarna Alzheimers och demens längre fram. Att spela bingo kan dessutom vara oerhört nyttigt för en som tyvärr redan drabbats av en sådan sjukdom. Det har att göra med att man håller hjärnan i trim och stimulerar dessa processer. Patienter som fått testa bingo som terapi har visat på förbättringar på flera plan efter testen. Dock så kan bingo givetvis inte bota sjukdomarna helt.

Aktivera hjärnan

Genom bingospelande kan du stimulera både din intelligens och andra aspekter på flera olika sätt. Som vi tidigare varit inne på håller man hjärnaktiviteten igång. Men en annan viktig faktor är också att bingo är ett socialt spel, vilket bidrar till social stimulans. Av den anledningen uppmuntras äldre och de som kanske inte träffar så mycket folk dagligen att söka sig till bingon. Social stimulans kan, förutom att öka ens sociala förmåga, även förbättra ens förmåga att snappa upp detaljer och komma ihåg ansikten. En annan bra sak med att spela bingo är också att du tvingas hålla koll på flera saker åt gången. Det gör att ens simultanförmåga finslipas och återigen att hjärnan hålls i trim. Av dessa saker kan man anta att även spel som schack, backgammon och dam har liknande effekter. Det finns dock inte lika starka bevis som i fallet med bingo.

Då många bingospel går ut på att vara den första som utropar Bingo!, så övar du även upp dina reflexer. Med bingo stimulerar du hjärnan samtidigt som du kopplar av i kroppen. Det fungerar utmärkt ihop att varva med någon form av fysisk aktivitet. Kan dessa kombineras har du den perfekta mixen. Bingo fungerar då som ett sätt att varva ner mellan passen. Fysisk aktivitet kan även vara en förutsättning för att man verkligen ska uppnå de ovanstående effekterna.