Lottens historia

I alla tider har folk spelat för att uppleva den känslomässiga bergochdalbana som spänningen, nederlaget och segrarna i spelandet innebär. I den här artikeln berättas lite mer om när, hur, vad och varför vi har spelat på lotto genom historien.

Uråldriga lotterier

Den allra första formen av lotteri tros ha varit en gammal form av keno och som spelades i Kina under Han-dynastin några hundra år före Kristus. Det finns även indikationer på att spelande var en vanlig kulturell företeelse även i det antika Grekland, Romarriket och hos kelterna. Sedan 1400-talet har lotterier hållits i vad som nu är Italien, Nederländerna, Frankrike och Tyskland.

Svenska lotten föds

I Sverige skedde spelande oftast med tärning, som arkeologer tror har använts så långt tillbaka som för 5 000 år sedan, eller kortspel, som kom under medeltiden. Man spelade oftast med sina grannar eller på krogar och värdshus, men när den första lotten kom år 1699 var det godkänt och samordnat av staten och anordnat för att samla in pengar till fattiga.

Spelförbud

Tillfälliga förbud mot spelande i Sverige har självklart påverkat människors spelande i perioder, även om detta alltid har varit en populär sysselsättning. Detta kunde bestämmas av den för tillfället sittande regenten, vars inställning fick avgöra lagstiftningen för eller emot spelande de kommande åren.

Triss och bingo

Under 1900-talet utvecklades flera former av lotto, som till exempel skraplotten som kom år 1974 och idag en favorit bland svenska folket och kanske mest känd som Trisslotten. Även Bingo blev ofantligt populärt i USA under de början 1900-talet, och senare även i Sverige.

Nätspelande

Under början 2000-talet kom det första internetskrapet, och sedan dess har industrin för all form av nätspel, även lotterier, ökat explosionsartat. Nu som då är det en vanlig och uppskattad form av underhållning.