Bingo nybörjarguide

I dag behöver en bingospelare inte gå till en bingohall eller nöja sig med Bingolotto en gång i veckan. I stället finns det en uppsjö av hemsidor som erbjuder bingospel. Som nybörjare kan bingovärlden på nätet framstå som en djungel, men faktum är att också en traditionell bingospelare känner igen sig i det mesta.

Klassiskt bingospel

Bingo kom till Sverige på 1960-talet och de följande decennierna etablerades många bingohallar runt om i landet. Under 1980-talet blev bilbingo en stor hit och under 1990-talet lanserades bingospel på TV, med Bingolotto som flaggskepp.

Traditionell bingo går ut på att spelaren ska få fem markeringar i rad på en spelbricka. Brickan har fem gånger fem kolumner, där varje bokstav i ordet ”bingo” har en egen kolumn. Spelaren vinner genom att få fem kryss i rad vågrätt, horisontellt eller diagonalt. Den typ av bingo som spelas i bingohallar och på TV-programmet Bingolotto kallas variantbingo, och spelas med 75 numrerade bollar. Skillnaden mot klassisk bingo är att i variantbingo spelas fem omgångar på samma bingobricka. Varje omgång av spelet spelas på en av de fem delar som brickan är uppdelad i. Det finns även möjlighet att vinna på antal rader och på en full bingobricka.

Spelsätt online

På 2000-talet lanserades den första internetbaserade bingohallen, som gjorde det möjligt för den som ville spela bingo precis när han eller hon själv valde att göra det. För att få spelet mer socialt och för att det skulle påminna mer om hur bingohallarna fungerade som mötesplatser tidigare, adderade de flesta spelsajter chattrum till bingospelen. I en del av dessa chattrum erbjuds förutom kontakt med medspelare även speciella chattspel. Chattspelen kostar inget extra och vinsterna kan exempelvis bestå av resor eller pengar.

Med Internets intåg i bingovärlden har spelsätten förändrats och blivit fler. Traditionell variantbingo med 75 bollar spelas fortfarande online, men det finns också möjlighet att spela med till exempel 80 eller 90 bollar. Reglerna för hur en spelare vinner kan vara olika och brickan kan vara annorlunda utformad vad gäller antal kolumner och rader. Likaså kan ett antal rutor på bingobrickan vara ifyllda redan vid spelstart för att göra spelandet enklare. Ett relativt nytt tillskott i bingovärlden online är så kallad mönsterbingo. Där går spelet ut på att fylla bingobrickan i ett visst mönster. Andra exempel på nya spelsätt är snabbspel med bara en rad och jackpott vid helt ifyllda rutor efter ett specifikt antal drag.

Olika bingorum

Även om majoriteten av spelsajterna på nätet erbjuder bingospel, gör faktiskt inte alla det. Den som vill spela bingo måste säkerställa att sajten i fråga har en speciell licens som tillåter bingospel på Internet. Det finns sajter som erbjuder bingo men som inte har licensen ifråga, vilket en spelsugen bingoentusiast bör vara uppmärksam på. Om kasinot är baserat i ett EU-land kan användaren plocka ut sina eventuella vinster skattefritt, så det är därför en god idé att kontrollera ursprungslandet på hemsidan. Den kanske viktigaste saken att säkerställa är förstås att sajten erbjuder säkra betalningsmetoder, exempelvis konto- eller kreditkort eller banköverföring.