Bingohallar i Sverige

Bingo är kanske det mest sociala lotterispel som finns. I motsats till lotter och spelautomater, som må vara spännande, men som man främst spelar för sig själv, så handlar traditionell bingo spelad i bingohall minst lika mycket om gemenskap och umgänge som om spänning och spel. Gemenskapen i en fysisk bingohall är stark. Människor möts, fikar och pratar lika mycket som de spelar. Oavsett om man är stamgäst i hallen eller nervöst kliver in för första gången så dras man snabbt in i sammanhanget och stämningen. Trots att man numer kan spela bingo var och när som helst online så drar bingohallarna i Sverige fortfarande mycket folk. Och en skärm i all ära, men den kan inte klå spänningen som sprider sig i hallen när alla spelare sitter och prickar av sina brickor och darrar av förväntan att just nästa dragna nummer ska bli det som får dig att ropa "Bingo!"

Bingon i Sverige

Bingo är från början ett gammalt italienskt spel som kallades Beano, och spelades med bönor. Leksaksförsäljaren Edwin S. Lowe stötte på spelet på en kringresande karneval 1929, blev genast förälskad i det, och började spela det med sina vänner. Under en spelomgång blev en av Lowes vänner så till sig av spänningen att hon glömde vad hon skulle ropa, och skrek "Bingo!" istället. Därmed var den moderna bingon född, och spreds snabbt över hela världen.

Bingon kom till Sverige på 50-talet. I början var bingon främst ett sätt för idrottsklubbar att samla in pengar till sin verksamhet. Populariteten spred sig dock väldigt fort, och på 60-talet kunde man spela bingo på närmare femhundra platser i Sverige. Man spelade då främst om saker, och kunde inte vinna pengar. Efter en liten svacka under 80-talet fick bingon ett rejält uppsving på 90-talet då det blev tillåtet med kontantvinster. Även succéprogrammet Bingolotto bidrog till att öka bingointresset och få folk att söka sig till bingohallarna.

Hur många bingohallar som finns i Sverige varierar, då hallar ständigt öppnar och stänger, men antalet brukar ligga på strax under hundra stycken. Vill man veta var man hittar sin närmaste bingohall kan man använda sig av Sveriges Bingoarrangörers Centralorganisations hemsida – www.svebico.se – där det finns aktuella listor över Sveriges alla bingohallar. SVEBICO kontrollerar spelandet, och ser till att alla hallar sköts enligt lagar och regler, samt jobbar för en välmående bingokultur. Överskottet från hallarna går ju till ideella föreningar som ofta behöver stödet för att klara sig, så det är viktigt att allt går rätt till.

Så spelar du bingo i en bingohall

Idag går det att, förutom att spela bingo på det traditionella sättet med papper och penna, även att spela på dataskärmar. Men oavsett metod så är grunderna samma. På en bingobricka finns rutor fördelade på rader. I varje ruta står ett slumpvis utvalt nummer mellan 1 och 75 angett. När en omgång börjar ropar en bingoutropare ut nummer som dras slumpvis ett efter ett. Har man numret på sin bricka markerar man det. När man blir den första att få fem nummer i rad har man vunnit, och ropar "Bingo!" Det går naturligtvis att spela med flera brickor samtidigt, då det ökar vinstchanserna. Se bara upp så att du inte använder så många brickor att du inte hänger med och riskerar att missa något nummer. Kom gärna till bingohallen i god tid, så att du hinner ta en bra plats, köpa dina brickor och förbereda dig ordentligt innan spelet börjar. Glöm inte att ta del av den härliga gemenskapen i bingohallen mellan omgångarna. Bingo är ju kanske det roligaste och mest sociala spel vi har.